6 Ağustos 2016 Cumartesi

TUTSAK - KİTAP YORUMU - (TAKEN #1)




ARKA KAPAK 

Duvarı aştıktan sonra, geri dönmek imkânsız. 

On sekizine basan her erkeğin ortadan kaybolduğu, duvarlarla çevrelenmiş bir kasaba…

Claysoot'ta hiç yetişkin erkek yoktur çünkü on sekizine gelen her genç erkek doğum gününün gece yarısında ortadan kaybolur. Zemin sallanır, rüzgâr uğuldar, kör edici bir ışık saçılır… ve on sekiz yaşındaki erkek yok olup gider.

Kasaba halkı buna Yükselme demektedir. 

On sekizine basmasına yalnızca birkaç ay kalan Gray Weathersby kaderiyle yüzleşmeye hazırdır; ta ki annesinden kalan bir notu bulup çocukluğundan beri kabul ettiği her şeyi sorgulamaya başlayana dek: Konsey liderleri ile bariz sırlarını. Yükselme'nin kendisini. 

Ve Claysoot'un etrafını saran Duvar'ın ardında ne olduğunu. 

Gray'in kaçmak için tek şansı Duvar'a tırmanmaktır. Kimsenin ötesine geçip de hayatta kalamadığı Duvar'a…

"Baştan sona macera dolu bir yolculuk. Bu kitabı bir oturuşta okurken heyecandan birkaç tırnağımı kemirmiş olabilirim. Devamı gelsin, lütfen!" 
-Marie Lu - Efsane Serisinin Yazarı-

"Merak uyandırıcı bir serüven. Okurlar sıradaki kitabı hevesle bekleyecek."
-Kirkus Reviews-

"Hareket dolu, duygu yüklü, bol sürprizli bir macera." 
-Booklist-

"Distopya hayranlarını cezp edecek, çarpıcı bir kitap."
- School Library Journal-

"Bu sürükleyici çıkış romanı bulmacalarla okurunun merakını canlı tutan ve sonunda daha fazlasını istemelerini sağlayan hızlı bir serüven." 
-Shelf Awareness-
(Tanıtım Bülteninden)



YORUM
Selamlar ! Şimdi sizlere okuyup , okuyabileceğiniz genç yetişkin- distopya karması romanların karışımından oluşan , ilk elli sayfa hariç  hızlı temposuyla kalp spazmı geçirmenize sebep olacak Tutsak 'ı yorumlayacağım.


Kitabımız 17 yaşında olan Gray'ın yaşadığı şehir de olağan bir durum haline gelen "Yükselme" adı verilen gizemli yolla abisi Blaine' ın kaybomasıyla başlıyor.Şehirde 18 yaşına girmiş her erkeğin gizemli bir şekilde kaybolması, Gray'ın  bu durumu sorgulamasına neden oluyor . 18 yaşına bir kaç ay kala sehrin en gizli noktasında kalan duvara tırmanması ile de "Yükselme"nin yaşadıklarının en basiti olduğunu , kendisini daha büyük sırların beklediğini keşfetmesi ile romanimiz devam ediyor.


Yoruma başlamadan önce de söylediğim gibi Tutsak ; için de bir çok distopik öğenin bulunduğu, Açlık Oyunları ve Uyumsuz serilerinin karmasından oluşan bir  kitap.

Yazar 3 ayrı kitaba konu olabilecek distopik malzemeyi tek kitapta birleştirince kitabın yoğun temposu sizi hem şaşırtıyor hem de heyecanlandırıyor. 
Önceki sayfa ve bir sonraki sayfa arasında inanılmaz bir değişim var. Şöyle anlatayım ; ilk önce  bir sistem kurup onu bir arada tutmaya çalışan ve bunu da halkını köleleştirerek yapan bir devlet adamı okurken bir sonraki sayfada bu devlet adamının deney yapmak için halkının bir kısmını 4'e bölüp bir çok farklı şartta yaşayış biçimlerini gözlemlediğini okuyoruz. Tabi yapılan bu deneyin ilk ve son sayfada ki olayları tutarlı bir şekilde sebep sonuç ilişkisi olduğunu da okuyoruz.

Haliyle bu yoğun tempo sizde bir yerden sonra olağan bir kafa karışıklığı yapıyor , bir de üstüne genç yetişkin serilerin olmazsa olmazı "aşk üçgeni" eklenince kitabımız bizi bir yerden sonra "kafayı yemek" denilen olaya sürüklüyor.


Eh bu kadar saydırdın kitabı beğenip beğenmediğini bir türlü öğrenemedik , artık söylesen diyecek olursanız, ben de sizi sinir eden bir şey söyleyeyim.


Kitabı sevdim . Yoğun temposunu , karakterin ehlileştirelemez derecede asi oluşunu , ani kararlarını , tipik aşk üçgenini okurken bir "sadist" gibi keyif aldım .
Yazar hanım bizlere en az 10 kitaba sığacak malzemeyi verdiği halde serinin 3 (?) kitap olduğunu görünce 2 ve 3. kitaplarının da bu kadar yoğun olacağını tahmin ediyorum .
Son olarak 2. kitabı merakla ve heyecanla bekliyorum.



Puanım :4/5

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Hunharca Okuyan Kız Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang